Actief leven met en na borstkanker

Infodag Borstkanker Vlaanderen vzw

Antwerpen, 17 november 2018

Borstkanker treft steeds meer jonge vrouwen die volop in het actieve leven staan. En ook als je wat ouder bent, wil je graag je leven weer voluit opnemen nadat de diagnose en behandeling van borstkanker je een halt toeriepen.

Weer aan het werk, de zorg voor je gezin, het verlangen naar kinderen, sporten: terug volop leven na  een periode waarin je vooral geleefd werd: dat verlangen zit diep bij elke kankerpatiënt. Borstkanker Vlaanderen vzw helpt naar antwoorden zoeken hoe je dat ten volle kan doen. Daarom organiseert de vereniging een symposium in het UZ Antwerpen op zaterdag 17 november 2018.

Na een plenaire voordracht over borstkanker vandaag en morgen, overhandigen dames van het KVLV de kussentjes voor borstkankerpatiënten die in hun lokale ateliers gemaakt werden aan Borstkanker Vlaanderen vzw. Die zal ze verder verdelen onder patiënten die recent met de diagnose geconfronteerd werden. Van dit project krijgt Borstkanker Vlaanderen vzw de primeur. Meer informatie in bijlage [pdf artikel meesturen].
Nadien volgen verschillende workshops over onderwerpen die het verschil kunnen maken om positief en vol energie in je leven te staan. Hoe ga je weer aan de slag op je werk, welke voeding heb je nodig, wat helpt jou in beweging komen, hoe neem je je seksuele leven weer op, wat moet je weten als borstkanker in je familie zit? Deelnemers kunnen kiezen uit twee workshops en een reserveworkshop aanduiden, mocht hun keuze volzet zijn.

Borstkanker Vlaanderen vzw is het cement tussen de verschillende lotgenotengroepen borstkanker in Vlaanderen. De organisatie ondersteunt hun werking en is hun stem bij overleg bij de overheid en bij patiëntenverenigingen en werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek. Drie jaar geleden, in 2015, organiseerde Borstkanker Vlaanderen vzw haar eerste symposium ‘Tussen hoop en vrees’ in Leuven, een dag vol aandacht naar ABC-patiënten (advanced breast cancer patiënten). Dit jaar staat actief leven na borstkanker op het programma: dat wordt een dag vol frisse en positieve energie.

Praktisch

Wat: Infodag Borstkanker Vlaanderen vzw

Thema: Actief na borstkanker

Waar: Aula Fernand Nedée, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1   Wilrijk- Antwerpen (pendelbus vanaf Berchem station)

Wanneer: zaterdag 17 november 2018 van 9u tot 16 uur

Programma:

 • Plenaire voordracht: Borstkankers vandaag en morgen
 • Voorstelling project KVLV
 • Workshops:
  • voeding
  • familiale borstkanker
  • seksualiteit
  • terug aan het werk
  • antihormoontherapie
  • Tai ji
  • bewegen na kanker
  • nordic walking
  • stijl- en kleuradvies
 • Infobeurs – doorlopend: Terug aan het werk

Doelgroep: (ex-) borstkankerpatiënten, partners, mantelzorgers, studenten, zorgverleners

Deelname: 15 euro

Informatie en inschrijflink over de infodag van Borstkanker Vlaanderen vzw op zaterdag 17 november 2018, vind je op: www.borstkanker-vlaanderen.be/inschrijven-infodag.html

Voor meer informatie, contacteer:

Patricia Calloud de Faudeur, voorzitter Borstkanker Vlaanderen
patricia.calloud@bkvl.be
0477 459 020

Anita Van Herck, PR Borstkanker Vlaanderen
anita.vanherck@bkvl.be
03 237 64 99

www.borstkanker-vlaanderen.be, info@bkvl.be

Borstprotheses: regeling terugbetaling door ziekenfonds

Deodorant zonder parabenen

Benodigdheden :  

Cocosnootolie, baking soda, aardappelbloem, etherische olie naar keuze en een proper potje

2 soeplepels cocosolie lichtjes opgewarmd in de microgolf
2 afgestreken lepels baking soda  !
2 afgestreken lepels aardappelbloem
5 druppeltjes etherische olie (naar keuze) toevoegen en alles goed mengen
In een proper en goed afsluitbaar potje overspatelen.
Deze is klaar geniet ervan ! Gebruik een spateltje om de nodige deo uit je potje te halen (bv een friscostokje).

Klaar ? Nu heb je een gezonde deodorant met de geur naar jou keuze en zonder de chemische “rommel” die we zeker niet nodig hebben en zo’n beetje op je spatel is voldoende !


 

Lavendel

Lang geleden was lavendel gewijd aan de Griekse Godin van de onderwereld. Het kruid beschouwd als bescherming tegen negatieve krachten. De paarse kleur van lavendel geeft al aan dat dit een zeer spiritueel kruid is. De lekkere geur van lavendel trekt ook liefde aan, maar lavendel heeft nog heel wat andere eigenschappen en toepassingen. Het kalmeert de zenuwen, verzacht, is opbeurend en brengt de geest in balans. Door de balancerende eigenschappen is lavendel opmonterend, onderdrukt het depressieve gevoelens en herstelt het de innerlijke harmonie. Allemaal redenen om dit bijzondere kruid in huis te halen of zelf toe te passen in bijvoorbeeld lavendelolie, lavendelsuiker en lavendelscrub.

Lavendelsuiker maken !
Vullen van de suiker en de lavendelbloempjes !
Goed aandrukken en opnieuw bijvullen !
Hierop komt de laatste laag suiker, deze moet 3 à 4 cm dik zijn. Goed aandrukken want deze laag moet je steeds opnieuw verwijderen als het vocht van de bloemen in de suiker is getrokken. De bovenste laag verwijderen en overscheppen in een andere pot en nieuwe suiker bijvullen tot al het vocht uit de suiker is getrokken !

De suiker omgedraaid laten rusten tot het vocht in de suiker is getrokken. Zo krijg je steeds nieuwe suiker die je verwijdert tot al het vocht is opgenomen. Als je het vocht dat in de suiker komt steeds verwijderd hebt hou je de bloempjes over ! Deze bloempjes met nog het beetje suiker dat blijft kleven schep je over in een in een andere pot !*

Deze is klaar geniet ervan ! ,ik hoop dat je er iets van opgestoken hebt voor de examens die bij mij de workshop hebben gevolgd ik had belooft om iets te laten weten bij deze jullie hebben al een kunnen proeven !!!!

*Die bloempjes met het beetje suiker dat nog aan de bloempjes zit is een gezichtsscrub en een bodyscrub.  Die pot bewaar je in de frigo.  Wanneer je de scrub gebruikt voor je gezicht, doe er dan olie bij en een beetje water !!!

Ziekenhuis tekent overeenkomst over de prijs van een borstreconstructie met RIZIV

Ter info: een eerste ziekenhuis heeft de overeenkomst over de prijs van een borstreconstructie met eigen weefsel met het RIZIV ondertekend. Andere ziekenhuizen zullen volgen. Wij maken mee bekend welke ziekenhuizen dat zijn.
Hier vind je de lijst van de ziekenhuizen waar vrouwen op dit moment al een betere terugbetaling kunnen krijgen van een borstreconstructie met eigen weefsel: tussenkomsten-ziekenfonds-na-borstkanker