Tegemoetkomingen

Een overzicht van tegemoetkomingen, tussenkomsten, diensten voor begeleiding na kanker en andere voorzieningen. 

ENKELE TEGEMOETKOMINGEN UITGELICHT

Verlaagd BTW tarief protheselingerie

Koop je een prothese(sport)beha of -badpak en heb je een uitwendige borstprothese? Dan heb je recht op het verlaagde btw-tarief van 6% i.p.v. het btw-tarief van 21%. Om deze korting te kunnen genieten heb je een door je (huis)arts ingevuld voorschrift nodig.  Download dit voorschrift en laat het invullen door je (huis)arts. Dit mag opgemaakt worden voor onbepaalde duur. Je kopieert dit best enkele keren zodat je het bij elke aankoop kan gebruiken.

Support them – Think Pink

Think Pink wil lotgenoten die het financieel moeilijk hebben helpen bij de aankoop van aangepaste lingerie en dit door een financiële tussenkomst van 100 euro per persoon.  Wil je weten of je in aanmerking komt voor een tussenkomst van Support them voor de aankoop van aangepaste lingerie? Klik dan hier voor meer info.

Tussenkomst voor vervoer bij kanker

Voor het vervoer van en naar je kankerbehandeling of als je op controle gaat na de behandeling bij een arts-specialist, zorgt de ziekteverzekering voor een terugbetaling van je vervoerskosten. 

Op dit aanvraagformulier vermeldt je arts de data waarop de (controle van) behandeling plaatsvond. Bezorg daarna het ingevulde document aan je mutualiteit voor terugbetaling.

Naast deze tussenkomst zijn er nog tal van andere tegemoetkomingen in reiskosten voor kankerpatiënten. Meer info op de website van het RIZIV.


Verhoogde terugbetaling Analgetica

Chronische pijn? Raadpleeg je (huis)arts voor een betere vergoeding van je pijnstillers. Je (huis)arts zal hiervoor een toelating aanvragen bij de adviserend arts van je ziekenfonds. Deze goedkeuring is onbeperkt geldig en je krijgt dan een tussenkomst van de ziekteverzekering van 75% bij aankoop van analgetica.  Meer info

Terugbetaling van actieve verbandmiddelen om chronische wonden te verzorgen

Heb je een chronische wonde? Dan komt de ziekteverzekering tussen in de prijs van de actieve verbandmiddelen, op voorschrift van een gespecialiseerd arts en na machtiging van het ziekenfonds. Meer info op de website van het RIZIV. LET OP, de lijst met de terugbetaalde actieve verbandmiddelen wijzigt maandelijks!

Heb je een hospitalisatieverzekering met een dossier ernstige ziekte? Dan komt deze tussen bij de aankoop van actieve verbandmiddelen bij een apotheker. Vraag dan zeker een BVAC-attest bij je aankoop om aan je ziekenfonds/hospitalisatieverzekering te bezorgen voor terugbetaling.