Wat meer over borstkanker

Via onze huisarts, gynaecoloog, oncoloog, … vinden en krijgen we voldoende informatie wat de strikt medische kant van onze ziekte betreft.

Daarom proberen we hier enkele onderwerpen aan te raken die voor velen de zwaarste kant van onze ziekte aanbelangen …  niet het medische maar het menselijke.  Het maakt onze contacten met onze partner en onze kinderen zeer broos … ook familie en vrienden weten dikwijls niet welke houding aan te nemen ….

Misschien zijn volgende onderwerpen nog interessant om weten ….

Aanvullende therapie

“Genezen blijft een individueel proces dat ieder op zijn eigen manier meemaakt. Vele kankerpatiënten hebben naast hun medische behandeling nood aan bijkomende informatie over gezondheid en bevorderende programma’s, maar weten vaak niet waar ze daarvoor terecht kunnen. Deze therapieën zijn aanvullend en dat wil zeggen dat zij de medische behandeling niet vervangen maar ze kunnen gebruikt worden naast of na de medische behandeling. Vanuit hun eigen specifieke invalshoek kunnen ze bijdragen aan een betere levenskwaliteit of een proces in gang zetten en / of ondersteunen van bewustwording en zingeving die leidt naar een gezonder leven.”

Lou Cabanier

Prothese

Na een ingrijpende borstoperatie is er, naast de angst voor de ziekte, ook de angst dat iemand ‘het’ zou kunnen zien. Kies daarom, vanaf zes weken na de operatie, een goede borstprothese. Het is weliswaar een hulpmiddel, maar het kan je helpen terug meer zelfvertrouwen te krijgen.

Het is uiterst belangrijk dat uw borstprothese qua gewicht en vorm zoveel mogelijk lijkt op de andere borst. Toch zijn de laatste jaren de lichtgewicht prothesen sterk in opmars. Ze zijn gemiddeld 25% lichter. Bij lymfoedeem, een pijnlijke hals of schouder of bij een bilaterale (beide kanten) operatie, kan dit een goede oplossing zijn. Let wel dat de gewone prothesen nog steeds een beter evenwicht en een meer natuurlijke vorm geven.

Zelfklevende borstprothesen voelen ook minder zwaar en heel natuurlijk aan omdat ze rechtstreeks aan uw lichaam hechten. Dit kan echter niet meteen na de operatie, het is beter een jaar te wachten, tot je recht hebt op terugbetaling van je tweede prothese. Vraag hierover zeker informatie in een speciaalzaak.

Recent wordt er gewerkt aan een nieuwe light prothese die heel natuurlijk aanvoelt. Bovendien zijn er prothesen met een heel nieuwe binnenzijde die minder warm aanvoelen, zodat je huid minder transpireert onder de prothese.

Na een borstsparende operatie kan er, soms zelfs na enkele jaren, verschil ontstaan tussen de linker- en rechterborst. U hebt dan ook recht op een partiële borstprothese. Deze voelt heel aangenaam aan en blijft perfect zitten, zodat u zonder problemen een gewone beugelbeha kan dragen.

Een zwemprothese is niet noodzakelijk, maar is handig wanneer u regelmatig zwemt. Hiervoor is er echter geen tussenkomst van het ziekenfonds.

Borstprothesen worden met een vaste regelmaat terugbetaald door uw ziekenfonds indien u een doktersvoorschrift hebt.

Maak altijd een afspraak bij een speciaalzaak, zij kunnen dan tijd vrijmaken en u perfect inlichten zodat u samen kan zoeken naar de borstprothese en beha waar u zich goed bij voelt. En neem er vooral rustig de tijd voor. (Dominique Potiau)

Borstreconstructie

Met deze vragen ga je beter naar je artsen en ervaringsdeskundigen.

Lymfoedeem of “dikke arm”

Ook met deze vragen ga je beter naar je artsen en ervaringsdeskundigen.

Seksualiteit en lichaamsbeleving bij kankerpatiënten

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij de vrouw (1 op 8 vrouwen). Het aantal neemt toe, vooral in de leeftijdsgroep van 45 jaar tot 55 jaar.  Meer dan de helft van de gevallen is jonger dan 55 jaar (Hertfort 1989).

Borstkanker is een aandoening met een hoge mortaliteit (sterfte) doch de behandelingen hebben de laatste decennia steeds betere resultaten gegeven en de diagnose wordt alsmaar vroeger gesteld.  Dit maakt van borstkanker niet meer een extreem bedreigende aandoening maar wel een chronische aandoening.

De behandeling, welke deze ook mag zijn, heeft een invloed op de kwaliteit van het leven van de patiënten zowel op lange als op korte termijn.  Volgens W. Gianotten heeft 35% tot 50% van de 15 miljoen mensen met kanker in de Europese Unie een verstoord seksleven en weet de specialist niet hoe ermee om te gaan.

Net als de pijnbestrijding en de benadering van de gevolgen van de behandeling moet het seksuele aspect en de lichaamsbeleving ernstig genomen worden.  Seksualiteit en seksuele gezondheid zijn een belangrijke pijler van de levenskwaliteit.

Kanker kan een negatieve invloed hebben op de seksuele gezondheid en de relatie van een koppel.  Het emotionele trauma, veroorzaakt bij het stellen van de diagnose, kan even schadelijk zijn voor de patiënten  als de fysische gevolgen van hun aandoening.

Het optimaliseren van de lichaamsbeleving en van de seksuele attitude is even belangrijk als het verminderen van de neveneffecten van de behandeling.

Meestal vinden de patiënten geen gehoor voor de vragen en onzekerheden over hun seksueel leven.  Vandaar de noodzaak om samen op zoek te gaan naar de optimale lichaamsbeleving voor elkeen : Wat wens je ? Wat kan je ? Wat is er haalbaar ?

Het is belangrijk de patiënten te begeleiden in hun lichaamsbeleving aangezien seksualiteit een parameter is van de kwaliteit van leven.  Even belangrijk is het de verzorgenden – artsen, verplegenden, sociale werkers, … – te motiveren om open te staan voor de vragen en angsten van de patiënten in verband met hun seksualiteit en lichaamsbeleving. (Dr Chr. Vanhecke)